![]() |
Dödssynden av Harper Lee |
Glädjeyran vet inte till sig - första boken på femtio år
Bokrelease för Katatrinas bok
![]() |
Katarinas bok av Maria Gustavsdotter |
![]() |
Signeringskön ringlade sig lång. Kerstin passade på att få en dedikation i sitt ex. |
Expeditionen, min kärlekshistoria - Äntligen!
![]() |
Expeditionen, min kärlekshistoria av Bea Uusma |
Orden kunde varit mina, men de är Bea Uusmas. Ända sedan jag hörde hennes sommarprat i augusti förra året så har denna kvinna fascinerat mig. Kanske inte på samma sätt som hon fascinerades av Andréexpeditionen den där dagen för mer än femton år sedan, men ändå. En smärre girlcrush och en beundran för denna kompetenta kvinna erkänner jag gärna.
Så igår kom äntligen hennes bok Expeditionen - min kärlekshistoria ut på Storytel. Jag tankade naturligtvis ner offline och vägen till jobbet kändes idag alltför kort. Jag hade gärna fortsatt köra medan jag lyssnade när Bea läser sin egen bok.
Blev du nyfiken? Provläs några kapitel här.
Under vintergatans alla stjärnor
![]() |
Under vintergatans alla stjärnor av Camilla Davidsson |
Äntligen utbrister några medan andra suckar djupt och beklagar sig över skottning, slask, halka och annat. I andra delar av landet tittar man på oss som om vi inte var kloka. Vad då till slut? Det har ju för fan varit vinter i flera månader. Själv tycker jag det är ganska mysigt och kryper gärna upp i soffhörnet med en god bok medan stora snöflingor faller där ute.
Vad är då en god bok så här mitt i vintern? Jo, vid närmare eftertanke har jag kommit på att jag läser antingen böcker så fyllda av romantisk julstämning att det sprutar ur öronen eller böcker som får mig att drömma mig bort till en annan plats, en annan värld, en annan tid.
Jag tar upp boken med förra årets vackraste titel och läser den igen. Under vintergatans alla stjärnor av Camilla Davidssonär så mycket mer än den vackra titeln. Och den vinner på omläsning. På något sätt lyckas Camilla få mig att känna det som om jag var där. Som om jag gick alla de där långa milen längs pilgrimsleden till Santiago de Compostela i norra Spanien. Jag känner skavsåren, njuter av dofterna, förstår Emmas behov och längtan efter ensamhet. Att få gå själv, utan annat sällskap än de egna tankarna. Tänk vad skönt, och lite skrämmande.
När jag i somras läste Camillas bok för första gången förväntade jag mig en feelgood. Skön läsning som får en på gott humör. Men Under vintergatans alla stjärnorär så mycket mer än det. På ytan kan det tyckas vara en bok om en kvinna som går och går och går och går. Men karaktärerna är härliga. Jag ler, irriteras, chockeras, gråter och njuter längs vägen.
Långa promenader och övernattning på härbärgen är inte min grej men Camilla lyckas med konststycket att få mig att åtminstone fundera på att gå mil efter mil efter mil till Santiago de Compostela i nordvästra Spanien. Och jag är inte ensam. På höstens ReadTreat fick hon flera av deltagarna att fundera allvarligt på att boka en resa. Vi får väl se vad det blir av de planerna.
I dagarna har boken inte bara släppts som pocket, den finns även att lyssna på på Storytel i uppläsning av Victoria Flodström. Victoria är en ny bekantskap för mig, men hennes röst passar väl till den här historien.
Under vintergatans alla stjärnor kom ut i somras, men i mitt tycke är det en perfekt vinterbok. Vem av oss skulle tacka nej till den spanska sommaren och mitt i vintern? Halvvägs in i årets långa arbetsperiod låter några veckors självrannsakan i tystnad och stillhet som en dröm? Inte ens den fysiska ansträngningen avskräcker. Och om jag ska vara ärligt, många av oss skulle må bra av att stanna upp och tänka till. Det är så lätt att bara rusa på i samma ekorrhjul hela tiden. Men det krävs mod och kanske är det där det brister för de flesta av oss.
Vill du läsa en härlig feelgood med allvarliga undertoner som får dig att stanna upp och tänka till lite extra så rekommenderar jag Under vintergatans alla stjärnor varmt. Som inbunden bok, som pocket eller som ljudbok på Storytel, välj ditt eget media, men läs den här boken.
Om jag har något att invända mot den här boken så är det att jag saknar en karta. Förutom att jag älskar böcker med kartor så blir jag lite irriterad över att inte vara helt säker på var det är Emma är och går.
Under vintergatans alla stjärnor
Författare: Camilla Davidsson
Förlag: Bladh by Bladh (2014)
ISBN: 9789187371332
Köp: t.ex. hos Bokus, Storytel, Glansholm eller Adlibris
Småpirrig alla hjärtans dag!
Det är Alla hjärtans dag och de sociala flödena fylls av bilder på hjärtan, hjärtformade pannkakor till frukost, ljuvliga tulpanbuketter, handskrivna brev från barn till föräldrar och det är ljuvligt.
Samtidigt kommer det ena ironiska inlägget efter det andra om Fifty Shades of Grey. Inlägg som rackar ner på boken, filmen och författaren. Som ondgör sig över att boken sålts i femtio miljoner ex, minst, när den är så förfärligt dålig. Uselt skriven. Platta personporträtt. Kvinnoförnedrande förhållande mellan huvudpersonerna. Och min spontana reaktion är att gå mot strömmen. Att ställa mig upp och försvara såväl boken som filmen och författaren. Inte nödvändigtvis för att jag tycker den är så fantastisk utan för att jag är beredd att hylla det mesta som får femtio miljoner människor att läsa. Vare sig det är kärlekstörstande kvinnor, fotbollstokiga tonårspojkar som aldrig läst en bok förut, läsovilliga barn som har svårt att slita sig från tvn eller plattan.
Ja, jag läste den första boken i Fifty Shades-trilogin men inte de följande. Nej, jag har inte sett filmen. Hade inte planerat att göra det heller egentligen, men nu funderar jag allvarligt på att göra det.
Tyckte jag boken var bra? Nja, den första tredjedelen gav kinderna en lätt rosig nyans. Det var nytt, det var annorlunda och jag hade inte läst något sådant tidigare. Sedan förlorades lite av nyhetens behag och det blev mest upprepningar. Och om jag ska vara ärlig, den är inte sämre skriven än många andra böcker som ges ut idag, såväl inom deckargenren, feel-good, thriller eller vanlig skönlitteratur. Men jag förstår att ämnet chockar. Sex är kontroversiellt. Samtidigt fascinerar upprördheten mig.
Sex och erotik upprör uppenbarligen fortfarande. Vi läser hemska thrillers om mord, kidnappningar, tortyr, pedofiler och annat förfärligt, men det är sexet som skapar rubriker. Det är sex som alla tycker till om. Och förfasas över.
Förstår jag relationen mellan Mr Grey och Ana? Nej. Men det gör jag inte när det gäller seriemördare och kidnappare heller.
Tycker jag det är hemskt och skandalöst? Nej. Tvärtom applåderar jag som sagt att folk läser och njuter, blir lite pirrigt upphetsade.
Läs några väl valda kapitel idag, och njut. Ensam eller tillsammans med någon eller några du tycker om. Och om du inte lockas av Fifty Shades så varför inte Carl-Michael Edenborgs erotiska novellsamling.
Trevlig och småpirrig Alla hjärtans dag på er!
Lotus Blues - ett hårdkokt genrebyte
![]() |
Lotus Blues av Kristina Ohlsson |
Så börjar Kristina Ohlsson bok Lotus Blues. I och med den här boken byter Ohlsson genre lite och väljer att flirta med den hårtkokta amerikanska deckaren med femtiotalsfeeling. Och det funkar!
Här möter vi Martin Brenner, en advokat som lever det ljuva livet. Han har allt; karriär, kvinnor, pengar, och ett litet barn. En dag blir han ombedd att hjälpa till att få en kvinna rentvådd och frikänd. Problemen hopar sig dock redan från början när det visar sig att kvinnan är död, och att hon innan sin död erkände fem mord i USA.
Jag måste erkänna att jag föll i farstun för Martin Brenner. Det finns något hos honom som får mig att associera till gamla deckare med 50tals feeling à la Mike Hammer och gänget.
Kanske är det det hårdkokta, korthuggna språket och det drivna tempot i boken som lockar. Kanske är det karaktärens lite kantiga livsstil och människosyn som får mig att tänka på svartvita filmer fyllda med män i hatt och trenchcoat och damer i tajta pennkjolar.
Vad det än är så är det skickligt gjort, för det är ingen tvekan om att den här historien utspelar sig här och nu. Ju mer man läser desto mer mångfasetterade blir karaktärerna. Det finns ett djup som man först knappast ens anar. Skickligt.
![]() |
Mios Blues av Kristina Ohlsson |
Provläs de första kapitlen ur Lotus Blues här.
Andra har också läst och tyckt till om Lotus Blues:
Fru Es böcker - En av årets bästa deckare. Jag håller med.
Deckarhuset - Hårdkokt med känsla.
Alba.nu- Ny deckarhjälte
DAST - Måste läsa Mios blues.
Lotus blues : [en Martin Benner-deckare]
Författare: Kristina Ohlsson
Förlag: Piratförlaget (2014)
ISBN: 9789164204370
Köp: t.ex. hos Bokus, Glansholm, Storytel eller Adlibris
Dödlig besatthet - en flirt med Hitchcocks storfilm
![]() |
Dödlig besatthet av Nora Roberts |
![]() |
Fönstret åt gården |
Ett plus i kanten för att det inte är en uppenbar trilogi som så ofta är fallet idag. Ja, jag vet att det är förlagen som vill ha trilogier, men jag tycker det är befriande skönt med fristående böcker ibland. Både för mig som läsare, men också för att det visar att författaren faktiskt kan mer än bara hålla sig till en och samma uppsättning karaktärer.
Dödlig besatthet : spänningsroman
Författare: Nora Roberts
Förlag: Bonnier (2015)
ISBN: 9789100142605
Köp: t.ex. hos Bokus, Glansholm eller Adlibris
Grottmannen - amerikansk seriemördare i Norge
![]() |
Grottmannen av Jörn Lier Horst |
William Visting är ingen duvunge inom den norska polisen utan en erfaren utredare van att hantera fruktansvärda brott. Men en dag kommer verkligheten lite väl nära inpå när hans granne hittas död. Det är inte döden i sig som kryper inpå skinnet på Visting, utan det faktum att mannen suttit död i sin stol framför tvn i fyra månader utan att någon upptäckt det eller saknat honom. Hur är det möjligt? I ett villaområde med gott om hus och människor?
Döden verkar ha varit helt odramatisk och ingen misstänker brott. Inte förrän det dyker upp ytterligare ett lik. Ytterligare en man som varit död i flera månader och den här gången får den norske polisen hjälp av FBI som misstänker att det kan vara en efterspanad seriemördare som efter tjugo år äntligen dykt upp. Eller?
Vistings dotter Line som är kriminalreporter på VG blir illa berörd av historien om den döde grannen och börjar forska i den mannens liv. Hur kan en människa vara så ensam och saknad av ingen i dagens samhälle? Hur kan vi undgå att lägga märke till att någon försvinner från jordens yta?
Men, eftersom detta är en kriminalroman, snubblar hon snart över en del konstigheter i sina efterforskningar. Konstigheter som kanske hade varit bäst att låta vara orörda. Man kanske inte alltid ska lyfta på locket för att kika vad som göms där under. Det kan få oanade konsekvenser.
Jag hade några trevliga timmar tillsammans med Visting, Line och de andra karaktärerna när jag lyssnade på Grottmannen i bilen till och från jobbet. Det är en klassisk kriminalhistoria, lagom spännande med en bra mix mellan polisens utredningsarbete och en nyfiken journalist.
Grottmannen är den andra delen i serien om William Visting som ges ut på svenska. Jag har inte läst den första, Jakthundarna, och hade ändå inga som helst problem att följa med i den här. Möjligen lär man känna karaktärerna bättre och bättre för varje bok, så brukar det ju vara med serier, och att det hade varit ett plus när man läser den här boken, men det är inget krav.
Lier Horstär inte bara en av Norges främsta deckarförfattare som skrivit nio böcker om William Visting han är också dramatiker och barnboksförfattare. Sedan debuten 2004 har det hittills blivit 23 (!) böcker, ett antal noveller och teaterpjäser. Hatten av för denne oerhört produktive man.
Andra som läst boken:
Och dagarna går - som gillade att det var en journalist i huvudrollen
Grottmannen
Författare: Jørn Lier Horst
Förlag: Lind & Co (2015)
ISBN: 9789174613568
Köp: t.ex. hos Bokus, Glansholm, Storytel eller Adlibris
Nytt från Bauer - The Shut Eye
![]() |
The Shut Eye av Belinda Bauer |
När jag nu får veta att hennes nästa roman, The Shut Eye släpps idag så kliar det i fingrarna av längtan att klicka hem den direkt.
Den här gången är det fem små fotspår i cementen som spelar en central roll. Fem spår som är det enda beviset på att Daniel Buck har levt. Det enda beviset hans mamma har kvar. Hon vårdar dem ömt, polerar dem varje dag. När hon så blir kontaktad av ett medium som säger sig veta var Daniel är blir hon frestad att anlita honom. Vem hade inte blivit det. Desperationen måste lysa om henne likt en fyr.
Men vem är han egentligen? Är han ett riktigt medium eller bara en bedragare som utnyttjar en sårbar människa? Eller är han kanske något mycket mycket värre?
Läs mer på:
http://www.nudge-book.com/blog/booknoir/2015/03/12/quirky-qa-belinda-bauer/
The Dying Place
![]() |
The Dying Place av Luca Veste |
Det är åtminstone så de andra invånarna uppfattar det. De vuxna. De gamla. De som förfasas över dagens ungdom. De som numer är rädda för att gå ut om kvällarna. Och polisen kämpar. I en rejäl uppförsbacke. De försöker verkligen göra något åt situationen men lyckas aldrig riktigt komma ikapp.
Känns scenariot igen?
Ja visst. Vi har läst och sett det hundratals gånger i böcker och på tv. Vi är många som njuter av engelska deckare. Som gillar det vi ser och läser.
Och The Dying Place av Luca Veste börjar bra. En äldre man som irriterar sig på ungdomarna som sitter utanför hans dörr och dricker öl. Som för väsen och vägrar flytta sig när han ber dem. Och polisen gör ingenting. Till slut inser han att om det ska bli någon förändring måste göra något själv.
Liverpool erbjuder precis den miljö som krävs för den här typen av historia. Det är grått, skitigt, tufft och fyllt av förortskänsla. När ungdomar plötsligt försvinner från gatorna för att månader senare dyka upp döda, pekar alla bevis på en metodisk och långvarig misshandel. Inspektör Murphy och hans kollegor gör vad de kan för att lösa fallet, men det är en kamp mot klockan. De försöker förstå vad det är som hänt och var ungdomarna hållit hus hela tiden.
Box efter box i mallen för samtida engelsk polisroman bockas av, ändå saknas något. Uppläsaren gör vad han kan, använder sig av olika röstlägen och förortsprat, men det räcker inte. När pusselbitarna fallit på plats är jag inte längre särskilt intresserad av att få veta hur det går. Hur det slutar.
The Dying Place
Författare: Luca Veste
Förlag: Harper Collins
Uppläsare: Jonathan Keeble
Längd: 10 tim 37 min
Köp: t.ex. hos Bokus, Storytel eller Adlibris
STORY Magazine - inspirerande till tusen
Jag vet att jag borde berättat om spännande thrillers, läskiga mordhistorier eller ångande kärlekshistorier.
Vinter i drömhuset
![]() |
Vinter i drömhuset av Maeve Binchy |
Att tycka till om den här boken är inte helt enkelt. Binchy är en mästare i genren och en varm känsla av välbehag sprider sig i kroppen när man läser orden på sidorna. Hur hon lyckas med det är lite av en gåta, men skickligt är det. Och det ä det intrycket som stannar kvar när sista sidan är läst och boken slagits igen, välbehag. Man mår bra av att läsa Binchy helt enkelt.
Och kanske är det ett ypperligt betyg att ge en bok, att man som läsare mår bra. Att berätta vad historien handlar om är lite klurigare.
Efter många år i USA återvänder Chicky Starr till Stoneybridge på Irlands västkust. Hon köper det förfallna Stone House, rustar upp det och öppnar pensionat. Vi lär känna Chicky, människorna runt henne och pensionatets allra första gäster.
Och det är här det blir lite klurigt, för den enda gemensamma nämnaren i den här historien är Stone House. I övrigt är det en samling berättelser om olika människor; sjuksköterskan och hennes svärmor, filmstjärnan John, svenske Anders, den buttra rektorskan, läkarparet och några till.
Trots avsaknaden av historia, eller röd tråd för den delen, så är det mysigt att läsa det här. Man gör små nedslag i människornas liv, lär känna dem alldeles lagom mycket. Men kanske lockas jag allra mest av miljöerna. Det är inte svårt att förstå och tro på deras förmåga att få folk att slappna av, njuta, landa lite från sin stressade vardag. Att få dem att stanna upp och fundera. Jag blir sugen på att åka till Stone House själv och det är väl ett fantastiskt betyg. Att få må bra och inspireras att resa.
Du kan läsa ett smakprov här.
Andra som läst och tyckt till om boken:
Bokfrossa - En varm och charmig feelgood
Feministbiblioteket - En bok att längta till
En bok till - En mysig bok utan några svettframkallande spänningsmoment.
Vinter i drömhuset
Författare: Maeve Binchy
Förlag: Norstedt (2014)
ISBN: 9789113051918
Köp: t.ex. hos Bokus, Glansholm eller Adlibris
Hur många böcker har du egentligen?
Som ivrig läsare, bokbloggare och arrangör av bokträffar kan jag förstå att man undrar. Med ett par nya böcker i veckan borde det finnas bokhyllor överallt; i sovrummet, vardagsrummet, köket, hallen, ja, till och med i badrummet. Men så är det inte.
Iärlighetens namn har jag färre böcker nu än vad jag hade för några år sedan.
Kanske har jag inte de rätta samlargenerna. Kanske är jag för osentimental. Kanske beror det på att jag ytterst sällan läser om en bok. Men framför allt beror det på att jag har blivit bättre på att sortera ut.
Numer åker bara de där riktigt bra böckerna in i bokhyllan. De som är så där fantastiskt skrivna att man bara inte kan skiljas från dem. Eller de som är svåra att göra sig av med av sentimentala skäl. De där böckerna som får mig att minnas en dag, en händelse, en person. De böckerna sparas och får trängas med sina vänner i någon av mina båda bokhyllor, för ja, jag har bara två (och en halv) bokhylla. Som sagt, färre än för några år sedan.
Alla andra böcker rensas bort efter läsning. De får aldrig äran av att hamna i bokhyllan.
"Men vad gör du med böckerna då?"
Tanken på att rensa ut böcker är förbryllande och lite skrämmande för många. Mina arbetskamrater är dock jätteglada. Med ojämna mellanrum tar jag med en kasse böcker och lägger i fikarummet. Det brukar bara ta ett par timmar innan de fått nya ägare. Jag har också vänner, gamla som unga, som gärna tar emot en hög böcker att läsa.
Just att hitta nya ägare till böckerna har aldrig varit ett problem, och det känns bra. För att slänga böcker, det finns inte på kartan. Så gör man bara inte.
Konsten att berätta en historia - skrivarkurs i Uddevalla
![]() |
Dag Öhrlund |
Nu har du chansen att bli bättre på just det. Under Dag Öhrlunds erfarna och kompetenta ledning går vi igenom allt från synopsis, historiens uppbyggnad och puls, till karaktärsbeskrivning och den viktiga dialogen.
Vi pratar om praktiska verktyg, din skrivplats, redigering, lektörer och redaktörer samt hur du i den stenhårda konkurrensen till sist presenterar ditt manus för ett förlag. Och – hur du marknadsför din bok när den blivit utgiven.
Under den roliga och mycket intensiva kursen varvar vi teori med hjärngymnastik och skrivövningar.
http://www.bohusgarden.se/
http://hotellskonarum.se/
http://www.hotell-viking.se/
http://www.hotelriverside.nu/
”Om du vill lära dig skrivandets konst, få tips och råd och samtidigt ha riktigt roligt – då ska du gå på Dags skrivarkurs!”Birgitta Bergin, författare, Marbella, Spanien
”Dag är helt osannolik, stimulerande och skarp!”Louise Hamilton, Göteborg
”Dag är en underbar kursledare som bjuder mycket på sig själv, sitt kunnande och är en fröjd att lyssna på. Det var inte många sekunder jag svävade bort i egna tankar. Dag ger en stark injektion och inspiration till eget skrivande. Säger rakt på vad skrivande innebär och vad som krävs, utan omskrivningar.”Katarina Landers, Göteborg
”Det har nu gått drygt ett år sedan jag anlitade Dag som skrivcoach. Det har visat sig vara den bästa investeringen jag kunnat göra för mitt skrivande. Dag har gett mig en tro på mig själv och min förmåga.
Singöspionen - mysig deckare i skärgårdsmiljö
![]() |
Singöspionen av Anders Gustafson och Johan Kant |
Det kan verka som lättköpta poänger som flörtar med läsarna, men den här gången tycker jag inte att det är det. Solbritt Andersson känns som en väldigt äkta människa, med samma fel och brister som alla vi andra.
När boken börjar har Solbritt och maken äntligen köpt drömsommarstugan på Singö och ser nu fram emot en lugn och skön semester tillsammans. Men, ränderna går aldrig ur och när en granne berättar om det ännu ouppklarade Singömordet kan Solbritt inte släppa tanken på det. Nyfikenheten driver henne och hon börjar göra egna efterforskningar. Snart är hon indragen i en historia som inbegriper såväl ett ouppklarat mord på en nedlagd marinbas, som en försvunnen gärningsman och nya lik som plötsligt flyter upp till ytan.
Det här känns ofta mycket trovärdigare än många andra deckare. Boken är inte fylld av en massa onödigt våld och grymheter, men ett brott har begåtts. Ett brott som måste klaras upp.
![]() |
Jenny Magnusson intervjuar Johan Kant och Anders Gustafson |
För det blev riktigt bra diskussioner. Gemensamt för oss alla var att vi tyckte om boken. Den var lagom spännande och underhållande. Behagligt lättläst. Vi gillade Solbritt och hennes man, det märks tydligt att de verkligen älskar varandra och är trygga i sitt förhållande, men vi reagerade på hennes sätt att ta sin man lite för given. Ibland fick jag lust att ruska om henne, så där behandlar man inte folk.
![]() |
Familjen Thuresson är trogna deltagare och diskuterar gärna böcker på de Stora Bokcirkelträffarna. |
Och det är det som är så fantastiskt med bokcirklar, att trots att vi läst exakt samma ord så kan man ibland undra om vi läst samma bok. Man lägger märke till så olika saker, funderar på och hänger upp sig på helt skilda bitar i historien. Det ger en extra dimension till läsandet och boken. Inte sällan får jag mig en tankeställare och börjar se historien på ett lite annat sätt än jag gjorde när jag läste.
Singöspionen är en feel-good-deckare som passar utmärkt som läsning under härligt lata sommardagar. Det är del ett i en planerad serie och nästa bok kommer om ett år. Kanske får vi svar på några av våra funderingar då.
Andra som läst och tyckt till om boken:
Bokparet
Singöspionen
Författare: Anders Gustafson & Johan Kant
Förlag: Bokfabriken (2015)
ISBN: 9789176290156
Köp: t.ex. hos Bokus, Storytel eller Adlibris
Anna och den franska kyssen
![]() |
Anna och den franska kyssen av Stephanie Perkins |
Det är länge sedan jag hade tid och möjlighet till det senast. Den här gången hade jag inget val. Boken släppte mig inte. När jag väl börjat läsa var det bara att fortsätta. Stephanie Perkins underbara bok Anna och den franska kyssen fångade mig från första sidan.
"Det här är allt jag känner till om Frankrike: filmerna Madeline, Amélie från Montmartre och Moulin Rouge. Eiffeltornet och Triumfbågen, inte för att jag vet vad man ska ha dem till. Napoleon, Marie Antoinette och en massa kungar som hette Louis. Jag vet inte exakt vad de gjorde, bara att de hade något med franska revolutionen och stormningen av Bastiljen att göra..."
Att vara sexton år och gå sista året i skolan är inte lätt. Särskilt inte om man tvingas göra det på en helt ny skola där man inte känner någon och i en helt ny stad som man inte vet något om och i ett land där man inte förstår språket. Alls. Det enda franska ord Anna kan när hennes föräldrar lämnar henne på internatskolan är oui som hon precis fått veta stavas o-u-i och inte w-i som hon hela tiden trott.
Fram tills nu har Anna levt ett bra liv i Atlanta. Hon har en fantastisk bästa kompis och har precis blivit kär i en arbetskamrat på biografen. En kärlek som nog är besvarad. Livet är helt enkelt underbart just nu. Så får hennes pappa, den kände författaren, plötsligt den galna idén att det vore nyttigt för henne att gå sista året innan college på en internatskola i Paris! I Frankrike!
Att plötsligt kastas in i en situation som är helt främmande, där man inte förstår vad någon säger eller hur man ska bete sig är inte lätt. Jag minns med skräckblandad förtjusning ett antal situationer både från Paris och Salamanca när jag helst hade velat försvinna från jordens yta. Eller möjligen satt mig ner i ett hörn och gråtit. Men man klarar mer än man tror. Och det gör naturligtvis också Anna.
Genremässigt så klassas Anna och den franska kyssen som en bok om relationer för unga vuxna, men Anna och den franska kyssen är så mycket mer. Jag njöt och kunde som sagt inte lägga den ifrån mig. Visst handlar det om relationer. Den ibland så knepiga far/barn-relationen, relationen till vänner och ovänner, förälskelse, såväl obesvarad som trevande ny och ömtålig. Men också om svek, missförstånd och att känna sig utanför. Som om man inte hörde till.
Boken är full av scener som får mig att le, att nicka igenkännande, att sucka irriterat över korkade tonåringar eller dumma föräldrar. Det här är Stephanie Perkins debutroman och jag är djupt imponerad. Över språket, karaktärerna och äktheten. Här finns inget konstlat, skruvat eller otroligt. Jag köper det hela vägen.
Och visst, det ska erkännas, jag blev lite kär. Herre gud, tjejer, Étienne St Claire, vem hade inte velat träffa den killen när man var sexton, eller tjugosex, eller när som helst för den delen. En underbar man helt enkelt, med fel och brister visst, men de får honom bara att kännas mer äkta.
Och miljöerna! Vi är i Paris, behöver jag säga mer. Ljuvliga, härliga Paris!
Det här är som sagt Perkins debutroman och den har höjts till skyarna och nominerats och vunnit flera priser och legat på bestsellerlistorna. Två egna böcker till har det blivit hittills för Perkins; Lola and the Boy Next Door och Isla and the Happy Ever After. Jag kan bara hoppas och hålla tummarna för att även de ges ut på svenska. För det här är böcker som många borde läsa, såväl unga som vuxna.
Många författare har spellistor förknippade med sina böcker, musik de lyssnat på medan de skrivit. (Så också Perkins, här kan du se spellistan.) För Stephanie är även dofter viktiga, så medan hon skrev Anna och den franska kyssen bar hon varje dag doften "lychee rose". Jag blir onekligen lite nyfiken och funderar allvarlig på att svänga inom parfymeriet i stan för att provdofta lite.
Visst låter det underbart. Du kan provläsa de första kapitlen här.
Andra som läst och tyckt till om boken:
Dear Author - som fångades från första stund
The Guardian - som tycker det är en "charming, down to earth book"
Kulturkollo - som helt enkelt uppmanar oss att läsa Anna och den franska kyssen
Fiktiviteter - som tycker det är det bästa hon läst i sin genre
Anna och den franska kyssen
Författare: Stephanie Perkins
Förlag: Modernista (2015)
ISBN: 9789176450727
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Murder Bag - om en obekväm polis med ett stort hjärta
![]() |
Murder Bag av Tony Parsons |
Murder bag
Författare: Tony Parsons
Förlag: EA Förlag (2015)
ISBN: 9789187519437
Köp: t.ex. hos Bokus, Storytel eller Adlibris
Det blåser blå vindar i bokvärlden
Kanske har det med valet av genre att göra, jag läser onekligen fler deckare och thrillers än feel-goodböcker det ska erkännas, men såväl Maeve Binchy som Camilla Davidsson och Stephanie Perkins böcker är också blå. Visserligen en mer inbjudande blå nyans än de dystrare thrillrarna, men lika fullt blå.
Jag kan inte låta bli att fundera på om det är en slump, en övergående trend eller ett medvetet val för att blå/mörkare böcker säljer bättre? Om det är en trend vad blir i så fall nästa färgtrend? Kommer sommarens böcker att gå i rött eller kanske gult? Kommer husen och de tomma gatorna att bytas ut mot omslag med människor, djur och natur eller vad?
Hur ser din läsning ut? Har året bjudit även dig på blåa omslag med hus och tomma gator?
Skrivartävling ska locka unga kvinnor
Ja, åtminstone om man får tro Barbara Taylor Bradford och The Times som nyligen lanserade The Write Stuff short story competition, en skrivartävling för tjejer mellan 11 och 18 år.
Deltagarna ska skriva en kort berättelse om max 1000 ord på temat vänskap. Tävlingen pågår fram till 3 juli och vinnaren får chansen att se sitt verk publicerat i en e-boksantologi hos Harper Collins samt på The Times hemsida.
Det är forskning från National Literacy Trust som fått Barbara Taylor Bradford och The Times att arrangera skrivartävlingen. Forskningen visar att bara 23% av tjejer i åldern 14-16 år tycker att skrivande är coolt och nästan hälften (49%) ser hellre på tv än läser.
"Det är viktigt att vi försöker nå ut till tjejer och unga kvinnor som vill dela med sig av det de skrivit. Vi måste inspirera en ny generation kvinnliga läsare och författare. Kvinnliga författare som jag själv måste vara förebilder för tjejer och unga kvinnor och sporra dem att nå sin fulla potential." säger Taylor Bradford.
"Jag är för alla tävlingar och initiativ som uppmuntrar våra tonåringar att använda sina röster och utforska sin kreativitet. Det här är en fantastisk möjlighet för tjejer att uttrycka sig själva och dela med sig av sina historier." säger Malorie Blackman, Children's Laureate.
Kanske har de rätt. Kanske behöver vi sporra och uppmuntra våra ungdomar att våga uttrycka sin kreativitet. Själv hade jag i den åldern varit alldeles för feg för att våga delta, handen på hjärtat så är jag det än idag, men jag applåderar alla som tar sig i kragen och vågar.
För mer information läs:
novelicious.com
The Write Stuff