↧
Semester
↧
Historier och anekdoter om världens största cykellopp
![]() |
Tour de France av Joakim Jakobsen |
Säga vad man vill, men loppet har sedan starten 1903 berört och engagerad många fler än bara utövarna. Tour de France engagerar och berör. Det är en tävling som väcker känslor. Djup beundran hos cykelfantasterna och lika djup avsky hos dopingmotståndarna. Men också ett "jaha" hos alla dem som inte bryr sig. Som inte är intresserade av cykling, kanske inte av sport över huvud taget.
Man kan tycka vad man vill, men när tävlingen idag startar är det för 101 gången! Hatten av för det, det är imponerande. I samband med årets lopp ges den danske kulturjournalisten Joakim Jakobsens bok Tour de France, historien om världens största cykellopp ut på svenska. Sportsliga anekdoter blandas med historiska fakta på ett, enligt förhandsinformationen, roligt och fascinerande sätt.
Jakobsen blandar historier och skrönor. Historier om allt från loppets grundare och hans filosofi till teknik, miljöer, bergsetapper, fantastiska spurter och gula ledartröjor. Och doping. Tyvärr är det ju så att Tour de France, liksom många andra cykellopp, är starkt förknippat med detta trista och osportsliga fenomen. Men kära vänner, om ni liksom jag, trodde att doping var ett relativt nytt inslag så misstog ni er. Gravt. Redan 1920 stängdes Louis Mottiat av för doping. Men inte av tävlingsledningen som man kanske kunde tro utan av de andra tävlande. De var helt enkelt trötta på att ha den kokainstinne Mottiat vinglande runt i klungan.
Boken är fylld av liknande fakta och jag kommer på mig själv med att bli nyfiken på den. Kanske blir den här sommaren helt otippat att bli en sportläsarsommar. Även boken om Messi lockar, men inte riktigt lika mycket som den här.
Du kan läsa ett smakprov här.
Antal sidor: 742 (lite avskräckande)
Förlag: Natur & Kultur
↧
↧
Om en kvinna i sina bästa år
![]() |
Miss Jean Brodies bästa år av Muriel Sparks |
Redan när den kom ut första gången 1961 höjdes den till skyarna av recensenterna och har sedan tryckts i många upplagor, nu senast 2014. Jag har lite svårt att instämma helhjärtat i hyllningarna boken så. Kanske är det något jag inte greppar, något i handlingen som går mig förbi. Missförstå mig rätt, det är ingen dålig bok. Jag läste den med behållning och många gånger med ett leende på läpparna. Men "kvick och finurlig", "samhällskritisk" och annat har jag svårt att hålla med om.
Vi får följa en grupp fickor och deras lärarinna i 30-talets Edinburgh. Förändringarnas vindar blåste i Europa och samhället höll på att förändras. Rose, Sandy, Jenny, Mary, Monica och Eunice går alla på Marcia Blaines flickskola och favoriseras starkt av sin lärarinnan, Miss Jean Brodie. De är i hennes ögon creme de la creme, de bästa av de bästa och kallas snart Brodiegänget. Miss Brodie är en lärarinna med minst sagt annorlunda och till viss del kontroversiella undervisningsmetoder, bland annat tar hennes kärleksliv orimligt stor plats under lektionerna. Traditionella skolämnen får ge vika för kärlek, politik och konst.
Fler gånger dyker bilder av Julia Roberts som den okventionella lärarinnan i Mona Lisas leende upp på näthinnan. Kopplingarna är ytliga och Roberts karaktär känns förnuftigare, matigare och intressantare. Medan Miss Brodie intalar sina elever att Godhet, Sanning och Skönhet är viktigare än Trygghet och Laganda så kämpar Roberts karaktär för att göra sina elever till tänkande, självständiga individer som ska kämpa mot den gängse kvinnofällan som hon anser giftermål vara. Hon vill att de ska jobba och göra karaktär. Miss Brodie å sin sida knyter flickorna till sig i första hand för att bekräfta sig själv och sitt komplicerade kärleksliv. Maken till narcissist får man leta efter.
Rektorn på flickskolan försöker ideligen få flickorna att avslöja något om sin lärarinna som gör att hon kan
avskedas. Men flickorna är lojala, tillsammans bildas de en enad ogenomtränglig front. Tills en dag, när flickorna lämnat skolan, då någon förråder henne och världen rämnar.
avskedas. Men flickorna är lojala, tillsammans bildas de en enad ogenomtränglig front. Tills en dag, när flickorna lämnat skolan, då någon förråder henne och världen rämnar.

Boken kom ut första gången 1961 och blev Muriel Sparks stora genombrott. Sedan dess har boken både filmatiserats och blivit tv-serie ett antal gånger. I filmen från 1969 spelar den underbara Maggie Smith huvudrollen och bara det gör mig sugen på att söka på nätet efter filmen. Det här vill jag se!
Andra som läst boken:
Lyrans Noblesser
The BookPond
Bokomaten
Fakta
Förlag: Modernista
Antal sidor: 156
Format: pocket
↧
Besökaren - om en författare, hans stalker och ett avhugget huvud
![]() |
Besökaren av Dag Öhrlund |
Det är en bok som väcker tankar och känslor. Ord som "fruktansvärt", "omoraliskt", "hur kan man", "besvikelse över människorna" och "förbannade karl" blandas med "spännande", "bra", "välskriven", "läslust" och "ett så fint språk" när Bokmalen träffades för vårens sista bokcirkel.
Moral - Det är vad den här boken handlar om. Utan att för den skull vara moraliserande. Som läsare är dock lätt att sätta sig på moralens höga hästar. Att genast fördöma. Kanske alldeles för lätt.
Personlig moral - Tristans svekfulla beteende när han bedrar sin fru får oss som läsare att rynka på näsan. Omoraliskt. Upprörande.
Samhällelig moral - Vårt trygga, svenska folkhem som lämnar familjen med ett svårt sjukt barn i sticket. Som låter dem klara sig själva. Som förutsätter att föräldrarna helt ger upp sina egna liv, vilket de naturligtvis gör, för att ta hand om sitt barn. Omoraliskt. Tragiskt.
Medmänsklig moral - Det är fruktansvärt vad människor är i stånd att göra mot varandra. Hur illa man är beredda att göra en annan människa enbart för personlig och ekonomisk vinnings skull. Så illa att man hotar och tar till våld för att få det man vill ha. Omoraliskt. Skrämmande. Beklämmande.
Men Besökaren är också en bok om hopp. Mitt i allt det omoraliska finns ljusglimtar.
Jag blev genast kär i Maurice, den personlige assistenten som får mig att önska att kloning var en realitet. Som får mig att önska att alla kunde få en sådan. Alla borde har rätt till någon som han i sin närhet. Som stöd och hjälp.
Vänskapen mellan Tristan och den buttre kommissarie Truut är en annan ljusglimt. Vi behöver alla sådan vänskap ibland. En som inte dömer. Som lyssnar och förstår att livet ibland är tufft. Väldigt tufft. En vänskap som förstår att pressen kan bli för stor och att det då är förrädiskt lätt att ta den enkla vägen. Att falla för frestelsen. En vän som delar en flaska whisky och lyssnar utan att döma.
Det blev många och långa diskussioner som avslutades med frustrerade stön och vilda spekulationer om vad som kommer i nästa bok.
Dag Öhrlund är en mästare på cliffhangers. Det gör oss frustrerade, otåliga, nyfikna och jag lovar, behöver han idéer inför kommande böcker om Tristan och kommissarie Truut så har vi en uppsjö. Vi vet redan vad som kommer att hända i nästa bok, det beslutades på Bokmalens bokprat den 25 juni. Så det så!
Förlag: Bokfabriken
Antal sidor: 493
Besökaren finns också som ljudbok inläst av Stefan Sauk. Du kan provlyssna lite här.
↧
Om du bara visste
![]() |
Om du bara visste av Caroline Säfstrand |
Om du bara visste är historien om Elin och Anja, två ganska trasiga kvinnor. Men det är ingen tung, dyster eller jobbig bok. På något sätt lyckas Caroline med konststycket att blanda det glada, varm och vackra med det tunga och ibland sorgliga.
Det här är feel-good när den är som bäst. När allvaret och vardagen blandas med leenden och välmående. Som när vackra bilder även får innehålla ett grått moln eller en skugga som inte på något sätt förstör utan snarare förstärker det vackra.
När Elin en dag hittar en förlovningsring i Zacks ficka får hon panik. Som så många gånger tidigare i sitt liv flyr hon. Hon packar en väska och beger sig hals över huvud till Hallands Väderö, en plats hon svurit på att aldrig återvända till. Här får hon under några sommarveckor dela fyrvaktarbostaden med Anja, en äldre enstörig dam som bara vill måla.
Det här är historien om två trasiga kvinnor som möts en sommar. En sommar som kommer att förändra allt. Båda har tagit sin tillflykt till ön och sakta med säkert utvecklar de en vänskap som ger dem styrkan att fundera över och möta spöken ifrån förr och kanske att förändra sitt liv till det bättre.
När jag väl hade plockat upp boken kunde jag inte sluta läsa. Jag blev närmast irriterad när gryningen första strålar sken in och jag insåg att jag faktiskt var tvungen att lägga ifrån mig boken för att fortsätta fira semester och umgås med folk runt mig.
Det bästa betyg jag kan ge den här boken är; Läs den, det är en riktig sommarpärla!
Läs ett smakprov här!
Förlag: Massolit
Antal sidor: 284
↧
↧
Spansk afton med röda och svarta stråk
![]() |
Pojken som läste Jules Verne av Almudena Grandes |
Boken utspelar sig i efterkrigstidens Spanien, en period som få av oss egentligen var särskilt bekanta med. Jarl Börjesson inledde därför kvällen med en kort resumé av läget i Spanien i slutet av 1940-talet. En tid och ett land där livet var tufft och det var svårt att veta vem man kunde lita på. Vem var fascist och vem var kommunist, vem var svart och vem var röd? Där förräderiet var en ständigt närvarande faktor. En situation som tär på vem som helst, och kanske allra mest på ett barn, en ung pojke som ska växa upp och bli man.
En stor fördel med Bokcirkelträffarna är vi många gånger läser böcker vi aldrig skulle ha gjort annars. Att vi vidgar horisonterna, upptäcker nya genrer och författarskap men även tvingas konfrontera ämnen som vi kanske annars skulle ha väjt för. Så var det för många av oss den här gången. Almudena Grandes är en av Spaniens främsta författare just nu och det var en bekantskap som väckte mersmak.
För att beskriva Pojken som läste Jules Verne dök ord som vacker, poetisk, intressant, skrämmande men framförallt lärorik upp. Vi lärde oss otroligt mycket av att läsa den här boken, och Jarls resumé la en väldigt bra grund för diskussionerna. Vi var eniga om att den ökade förståelsen för tiden boken berör men även för olika karaktärers agerande. Kanske borde vi haft resumén som en liten kick-off innan vi började läsa. Något att fundera på inför kommande träffar.
Grandes är väldigt skicklig med språket, och översättaren Yvonne Blank är värd en eloge, trots att meningarna många gånger är väldigt långa, sex sju rader är inte ovanligt, så flyter det på bra. Det är vackert, närmast poetiskt, och väldigt målande. Man är där när man läser, de olika miljöerna målas upp runt en.
Boken är också ett tydligt inlägg i samhällsdebatten. Läget i Spanien var tufft, mycket tufft under den här tiden och det påverkade den generation som växte upp då och som idag är vuxna. Misstroendet finns kvar där än idag. Vem ska man lita på?
Grandes är väldigt skicklig med språket, och översättaren Yvonne Blank är värd en eloge, trots att meningarna många gånger är väldigt långa, sex sju rader är inte ovanligt, så flyter det på bra. Det är vackert, närmast poetiskt, och väldigt målande. Man är där när man läser, de olika miljöerna målas upp runt en.
"...men i min hemby var det vinden som bestämde när vintern skulle börja, och den började när vinden jagade oss genom byn och rev oss i ansiktet med sina glasnaglar, som om den hade något otalt med oss, och sedan fortsatte den att vina outtröttligt utanför de stängda dörrarna och fönstren ända till gryningen, när till och med de sömnlösa hade somnat."De komplexa karaktärerna tilltalade oss också. Få av dem är svarta eller vita utan snarare väldigt mångfacetterade och ibland fyllda av motsättningar. Tydligast är det kanske hos civilgardisten Miguel Sanchís, en utpräglad sadist som njuter av sin makt och den rädsla han ingjuter i ortsbefolkningen. När Nino, pojken, en dag får se honom sitta på knä framför sin fru och ömsint och omsorgsfullt måla hennes tånaglar så fylls man plötsligt av en värme som känns motsägelsefull. Kan en så ond karaktär vara fylld av kärlek på en gång. Mycket skickligt.
Boken är också ett tydligt inlägg i samhällsdebatten. Läget i Spanien var tufft, mycket tufft under den här tiden och det påverkade den generation som växte upp då och som idag är vuxna. Misstroendet finns kvar där än idag. Vem ska man lita på?
Almudena Grandes som är en viktig del i samhällsdebatten hemma i Spaninen har skrivit ett tiotal romaner och medverkat i flera novellsamlingar. Pojken som läste Jules Verneär den enda som ännu finns översatt till svenska.
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 350
↧
Seminarieplaneringen är i full gång
Nu kan jag inte hålla mig längre. Bara 54 dagar kvar till årets Bokmässa, dags att starta den seriösa planeringen. Seminarier, föredrag, monterprogram, mingel, fester, möten... You name it. Som jag längtar!
Genom åren har vi haft många intressanta författare på besök på ReadTreaterna, jag ser fram emot att träffa dem igen. Såväl Thomas Erikson som Dag Öhrlund har seminarier på söndagen. Simona Arhnstedt pratar om kärlek och Ingrid Hedström om att skriva deckare. Inget av dem vill jag missa!
Och bokbloggarna - dessa underbara människor som förser mig med boktips, insikter och funderingar, som öppnar mina ögon för nya författarskap.
Än så länge har jag bara lagt in de seminarieprogram som verkar intressera mig i schemat. Hmm... som vanligt blir det till att gallra hårt när vi närmar oss. Och då är inte de andra programpunkterna inlagda. Och lunch? Äh, äta får man göra en annan dag
54 dagar kvar som sagt - ses vi där?
Genom åren har vi haft många intressanta författare på besök på ReadTreaterna, jag ser fram emot att träffa dem igen. Såväl Thomas Erikson som Dag Öhrlund har seminarier på söndagen. Simona Arhnstedt pratar om kärlek och Ingrid Hedström om att skriva deckare. Inget av dem vill jag missa!
Och bokbloggarna - dessa underbara människor som förser mig med boktips, insikter och funderingar, som öppnar mina ögon för nya författarskap.
Än så länge har jag bara lagt in de seminarieprogram som verkar intressera mig i schemat. Hmm... som vanligt blir det till att gallra hårt när vi närmar oss. Och då är inte de andra programpunkterna inlagda. Och lunch? Äh, äta får man göra en annan dag
54 dagar kvar som sagt - ses vi där?
↧
Leona - ett nytt grepp på polisromanen
![]() |
Leona - tärningen är kastad av Jenny Rogneby |
Förutsättning: En sjuårig flicka rånar banker i Stockholm och brottsutredare Leona Lindberg ansvarar för utredningen.
So far so good. Mirja Turestedts inläsning av ljudboken är lite stackatoartad men det funkar. För tillfället ligger inga andra ljudböcker i kö så jag fortsätter lyssna.
Ganska tidigt associerar jag till den fantastiska dansk-svenska tvserien Bron. Likheterna mellan huvudpersonerna är klara; en kvinnlig polis som är avtrubbad, som inte förstår andra människors agerande och deras känslor, och som inte riktigt kan relatera till folk i sin omgivning. Känslokall. Logisk. Kanske bra egenskaper att ha som utredare.
Så här långt känns det väldigt traditionellt, som en klassisk polisroman men med en modern huvudperson, den smått störda (möjligen i behov av en diagnos) kvinnliga polisen. Vändningen kommer dock snart, men inte riktigt på det sätt och i form jag väntat mig. Smart. Mycket smart.
Jag är verkligen glad att jag fortsatte lyssna. Leona är en spännande och, som det visade sig, en lite annorlunda polisroman. Tryggheten och igenkänningen finns där, men med en annorlunda knorr. Jenny Rogneby lyckas hålla ihop det hela riktigt bra. Möjligen finns det ett eller annat sidospår som känns lite onödigt, nästan överflödigt. Historien hade inte förlorat något om de tagits bort. Men det det kan jag leva med hos en debutant.
Det lite öppna slutet faller mig också i smaken. Ett slut som jag gissar kan leda till en del diskussioner och tolkningar, utan att för den skulle upplevas som frustrerande. Snyggt!
![]() |
Foto: Mikael Eriksson |
"Som kriminolog och brottsutredare intresserar jag mig mycket för varför människor begår brott, men även varför människor inte begår brott."
Leona - Tärningen är kastad : kriminalroman [Elektronisk resurs]
Författare: Jenny Rogneby
Förlag: Bonnier Audio (2014)
ISBN: 9789173489119
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
↧
Hösten är här
Den tropiska sommarvärmen har gett vika för höstliga stormar där regnet piskar i backen och blixtarna far över himlen. Hösten är här!
Ett annat säkert hösttecken är att bokklubbarna drar igång igen. Igår träffades Bokmalarna för första gången sedan sommaruppehållet. Kicki bjöd på läskande drink, god mat och gott vin innan vi började prata om sommarläsningen. Tänk vilka diskussioner även de till synes ytligaste böcker kan ge upphov till.
I sommar har vi läst Rebecca Chance bok Svarta änglar. En bok som bjuder på ett veritabelt frosseri. Ett frosseri i glamour, pengar, jul, sex och intriger. Författaren sparar verkligen inte på krutet utan öser på för fullt.
Intressant är att en på ytan så ytlig bok kan gömma ganska skarpa ställningstaganden. Vi fick intressanta diskussioner runt ämnen som plastikoperationer, ryska oligarker, hur pengar fördärvar, homosexualitet inom idrotten och mycket annat.
Lättläst och en stunds avkoppling från blodiga thrillers och allvarlig vardagsrealism var det samlade omdömet.
Som vanligt avlsutade vi träffen med några rundor boktips:
Miss Jean Brodies bästa år - en klassiker som utspelar sig på en flickskola i Edinburg
Kast med liten kniv - "kanske är jag för gammal för att läsa sånt här", bra språk
Fjärilseffekten - en bra men lite annorlunda och dystrare bok av Karin Alvtegen
Hem - en riktigt bra Toni Morrisson
Livrädd - ruskig men bra
Skuggpojken - lättläst, skrämmande, väldigt bra
En liten värld - underbar bok som borde heta "Elsas resa"
Croissants till frukost - ljuvlig. Man borde nog läsa första boken "Solviken"
Brobyggarna, Dandy, Mellan svart och rött - riktigt bra, Guillou väcker känslor, ser fram emot fjärde boken som kommer i höst
Oceanen vid vägens slut - en ljuvlig pärla
Om du bara visste - feelgood med djup och allvar
Grejen med verb - jag önskar jag läst den när jag pluggade och försökte förstå grammatiken
Ett annat säkert hösttecken är att bokklubbarna drar igång igen. Igår träffades Bokmalarna för första gången sedan sommaruppehållet. Kicki bjöd på läskande drink, god mat och gott vin innan vi började prata om sommarläsningen. Tänk vilka diskussioner även de till synes ytligaste böcker kan ge upphov till.
![]() |
Svarta änglar av Rebecca Chance |
Intressant är att en på ytan så ytlig bok kan gömma ganska skarpa ställningstaganden. Vi fick intressanta diskussioner runt ämnen som plastikoperationer, ryska oligarker, hur pengar fördärvar, homosexualitet inom idrotten och mycket annat.
Lättläst och en stunds avkoppling från blodiga thrillers och allvarlig vardagsrealism var det samlade omdömet.
Som vanligt avlsutade vi träffen med några rundor boktips:
Miss Jean Brodies bästa år - en klassiker som utspelar sig på en flickskola i Edinburg
Kast med liten kniv - "kanske är jag för gammal för att läsa sånt här", bra språk
Fjärilseffekten - en bra men lite annorlunda och dystrare bok av Karin Alvtegen
Hem - en riktigt bra Toni Morrisson
Livrädd - ruskig men bra
Skuggpojken - lättläst, skrämmande, väldigt bra
En liten värld - underbar bok som borde heta "Elsas resa"
Croissants till frukost - ljuvlig. Man borde nog läsa första boken "Solviken"
Brobyggarna, Dandy, Mellan svart och rött - riktigt bra, Guillou väcker känslor, ser fram emot fjärde boken som kommer i höst
Oceanen vid vägens slut - en ljuvlig pärla
Om du bara visste - feelgood med djup och allvar
Grejen med verb - jag önskar jag läst den när jag pluggade och försökte förstå grammatiken
↧
↧
Vem väljer vi egentligen in i riksdagen?
![]() |
Erövraren av Buthler & Öhrlund |
Det kommer inte att bli lätt att rösta i september för vad vet man egentligen om de olika kandidaterna, mer än att det inte går att lita på någon alls i valtider. Och det är mitt i allt detta som vår favoritpsykopat Christopher Silfverbielke dyker upp. Efter att ha dömts till vård för de vedervärdiga brott han begick i Uppgörelsen har nu Silfverbielke kommit på ett sätt att lura systemet och sett till att bli friskförklarad. Bara några sidor in i boken lämnar han psykvården och lever som en fri man igen.
Under tiden på psyket har han läst bibeln, "funnit gud" och ångrar nu djupt sina synder. Ja, och det tror vi ju på, eller hur?! Nu vill han dra sitt strå till stacken och hjälpa till att göra Sverige till ett bättre samhälle, men inte, tro det eller ej, som han gjort tidigare, nej nu ska han bli politiker. Riksdagspolitiker närmare bestämt. Och vilket parti passar väl bättre för denne nyfrälste syndare än Kristdemokraterna. Att det finns några namn före honom på listan är naturligtvis inget hinder utan bara smärre fartgupp på vägen som får städas undan.
Kommissarie Colt har efter de förfärliga morden på frun och sonen dekat ner sig fullständigt och när han inte super så försöker han arbeta. Med förfäran läser han tidningarna där Silfverbielke talar ut och djupt ångrar sina synder. Rosenrasande inser Colt att det inte finns något han kan göra. Enligt svensk lag har skurken nu sonat sina brott och är en fri man. Omvänd? Vilket skitsnack, men vad kan han göra? Instinktivt vill Colt skydda sin dotter från mannen som så brutalt misshandlade och våldtog henne, men deras relation är ännu sårig och ömtålig. Långsamt börjar de hitta tillbaka till varandra, men relationen är skör och minsta lilla hotar slita sönder den igen.
Buthler & Öhrlund har gjort det igen. I Erövraren möter vi än en gång Christopher Silfverbielke, psykopaten och seriemördaren vi lärt oss att älska att hata. Han är fortfarande lika charmig, sexfixerad, hänsynslös, brutal, känslokall och beräknande.
Av de fem böckerna om Silfverbielke är nog den här på sätt och vis den bästa. Det är fortfarande en spännande thriller med en vedervärdig karaktär i huvudrollen, men samhällskritiken är tyngre, tydligare. Historien kommer närmare vårt vardagliga liv, berör mer. Jag ser med spänning, och fasa, fram emot kommande böcker. En psykopat och seriemördare med rasistiska åsikter i riksdagen, tanken skrämmer livet ur mig. Tack gode gud för att det bara är fiktion, hittepå. Eller...
Att lyssna på Stefan Sauks suggestiva och skickliga inläsning ger onekligen boken en extra dimension. Du kan provlyssna här.
Erövraren
Författare: Dan Buthler & Dag Öhrlund
Förlag: Lind & Co (2014)
ISBN: 9789174613056
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
↧
Höstläsningstips - nr1
Det ser ut att bli en härlig höst för alla oss som älskar att krypa upp i soffan med en stor kopp te och en god bok. De lockande titlarna är betydligt fler än den tillgängliga lästiden. Tyvärr.
I somras kom Hilary Clintons memoarbok Svåra val ut. Det är en bok som jag fått mig rekommenderad från flera håll, men som konstigt nog inte gör mig ett dugg intresserad. Av flera orsaker, dels är biografier inte riktigt min grej, jag är nog helt enkelt inte tillräckligt nyfiken för att läsa en hel bok om en annan människas liv.
Men jag kan ha fel. Antagligen borde man läsa om vad en av världens mäktigaste kvinnor har att säga, men jag har svårt att intressera mig bara för att hon är kvinna. Könet spelar liksom ingen roll.
Bokbloggarnas stora älskling, Haruki Murakami kommer med en ny bok i dagarna, Colorless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage. Jag skäms lite för att erkänna att jag aldrig läst något av denne man som ständigt nämns i nobelprissammanhang. Undrar vilken bok jag borde börja med?
Betydligt mer intresserad är jag av Hilary Mantels nya bok The Assasination of Margaret Thatcher trots att jag inte läst Wolf Hall som alla pratar så gott om.
Den här gången är det en samling noveller som fokuserar på "what modern England has become". Jag lägger till på önskelistan för oktober.
Alla skräckälskare väntar antagligen otåligt till november när mästarnas mästare Stephen King släpper sin nya bok Väckelse.
Boken släpps samtidigt på svenska och engelska. Själv tillhör jag inte riktigt beundrarskaran, bortsett från Att skriva som är riktigt bra och Flickan som älskade Tom Gordon som är riktigt lysande, men beskrivningen av Väckelse lockar och jag tänker nog se till att lyssna på den.
I somras kom Hilary Clintons memoarbok Svåra val ut. Det är en bok som jag fått mig rekommenderad från flera håll, men som konstigt nog inte gör mig ett dugg intresserad. Av flera orsaker, dels är biografier inte riktigt min grej, jag är nog helt enkelt inte tillräckligt nyfiken för att läsa en hel bok om en annan människas liv.
Men jag kan ha fel. Antagligen borde man läsa om vad en av världens mäktigaste kvinnor har att säga, men jag har svårt att intressera mig bara för att hon är kvinna. Könet spelar liksom ingen roll.
Bokbloggarnas stora älskling, Haruki Murakami kommer med en ny bok i dagarna, Colorless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage. Jag skäms lite för att erkänna att jag aldrig läst något av denne man som ständigt nämns i nobelprissammanhang. Undrar vilken bok jag borde börja med?
Betydligt mer intresserad är jag av Hilary Mantels nya bok The Assasination of Margaret Thatcher trots att jag inte läst Wolf Hall som alla pratar så gott om.
Den här gången är det en samling noveller som fokuserar på "what modern England has become". Jag lägger till på önskelistan för oktober.
Alla skräckälskare väntar antagligen otåligt till november när mästarnas mästare Stephen King släpper sin nya bok Väckelse.
Boken släpps samtidigt på svenska och engelska. Själv tillhör jag inte riktigt beundrarskaran, bortsett från Att skriva som är riktigt bra och Flickan som älskade Tom Gordon som är riktigt lysande, men beskrivningen av Väckelse lockar och jag tänker nog se till att lyssna på den.
↧
När äventyren slutar vara fantastiska
Många är författarna som vill gå i Dan Browns fotspår. Försöken att kombinera konspirationsteorier med undergångsfilosofier och någon form av kodknäckeri lyckas dock inte alltid. Eller för att vara helt ärlig, väldigt sällan.
Da Vinci-koden tog den läsande världen, om än inte kritikerkåren, med storm. Men succén har varit svår att matcha, såväl för mr Brown som för andra författare.
Jag är en ganska tolerant läsare som gärna låter mig svepas med av ett härligt äventyr och som inte alltid är så kinkig med logiken och detaljerna i resonemanget. Jag menar, en äventyrsroman har samma syfte som en god matiné, att underhålla för stunden.
Den senaste tiden har jag dock tröttnat lite. Förra hösten var det Michael Mortimer som försökte gapa över lite väl mycket. Jag läste förvisso ut Jungfrustenen med tanken att det var en upptakt inför kommande delar i serien. Men nu ligger Fossildrottningen här i löshögen och den lockar mig faktiskt inte alls.
Slutet på kedjan av Fredrik T Olsson började så lovande med att en framstående kodknäckare kidnappas för att hjälpa till att lösa problemet som för tillfället hotar världen. Hans förtvivlade exfru tar upp jakten på honom eftersom hon inte köper polisens teori om att han begått självmord. Tyvärr orkar inte Olsson hela vägen och slutet gör mig mest bara arg och irriterad.
När jag så skulle ladda ner en ny talbok på Storytel föll valet på danske A J Kazinskis bok Den sista goda människan i uppläsning av Johan Rabeus. Här möter vi en dansk gisslanförhandlare som dras in i en utredning hos Interpol. Det visar sig att runt om på jorden mördas "goda människor". Det är definitivt inte Rabeus fel att jag slutade lyssna. Här blandas religion och vetenskap friskt och lösningen på gåtan som verkar härstamma från tiden när alla kontinenter satt ihop innan de sakta börjat röra sig från varandra. Nja, nej, inte min kopp te direkt.
Ett äventyr får gärna vara fantastiskt, snudd på otroligt, men balansen när det flippar över och blir tröttsamt är hårfin och få författare klarar av den.
Da Vinci-koden tog den läsande världen, om än inte kritikerkåren, med storm. Men succén har varit svår att matcha, såväl för mr Brown som för andra författare.
Jag är en ganska tolerant läsare som gärna låter mig svepas med av ett härligt äventyr och som inte alltid är så kinkig med logiken och detaljerna i resonemanget. Jag menar, en äventyrsroman har samma syfte som en god matiné, att underhålla för stunden.
Den senaste tiden har jag dock tröttnat lite. Förra hösten var det Michael Mortimer som försökte gapa över lite väl mycket. Jag läste förvisso ut Jungfrustenen med tanken att det var en upptakt inför kommande delar i serien. Men nu ligger Fossildrottningen här i löshögen och den lockar mig faktiskt inte alls.
Slutet på kedjan av Fredrik T Olsson började så lovande med att en framstående kodknäckare kidnappas för att hjälpa till att lösa problemet som för tillfället hotar världen. Hans förtvivlade exfru tar upp jakten på honom eftersom hon inte köper polisens teori om att han begått självmord. Tyvärr orkar inte Olsson hela vägen och slutet gör mig mest bara arg och irriterad.
När jag så skulle ladda ner en ny talbok på Storytel föll valet på danske A J Kazinskis bok Den sista goda människan i uppläsning av Johan Rabeus. Här möter vi en dansk gisslanförhandlare som dras in i en utredning hos Interpol. Det visar sig att runt om på jorden mördas "goda människor". Det är definitivt inte Rabeus fel att jag slutade lyssna. Här blandas religion och vetenskap friskt och lösningen på gåtan som verkar härstamma från tiden när alla kontinenter satt ihop innan de sakta börjat röra sig från varandra. Nja, nej, inte min kopp te direkt.
Ett äventyr får gärna vara fantastiskt, snudd på otroligt, men balansen när det flippar över och blir tröttsamt är hårfin och få författare klarar av den.
↧
Neverwhere - Radioteater när den är som bäst
"Har du någonsin fått allt du önskade,bara för att upptäcka att det inte var vad du ville ha?"
![]() |
Neverwhere av Neil Gaiman |
![]() |
Hör Neil Gaiman berätta om Neverwhere |
Vad som händer med de människor som faller genom samhällets skyddsnät? Som "försvinner"? Som blir hemlösa? Som inte är en del i vårt dagliga liv? De som lever i ett annat samhälle än vårt. I "London Below". Hur ser deras liv ut? Hur ser "London Below" ut?
Skickligt sveper han med mig in i en värld som inte är min, men som är väldigt lik min. Bara mer skruvad. Lite farligare. Lite mer fantastisk.
Richard Mayhews liv förändras på ett ögonblick när han hjälper en skadad kvinna, Door, på gatan. Den goda gärningen trasslar in honom i ett oväntat äventyr som han egentligen inte alls vill vara med om. Han vill bara komma hem. Få tillbaka sitt liv. Men först måste han hjälpa Door ytterligare en gång. Hennes familj har brutalt mördats och nu söker hon svar på vem som gjorde det och varför. Till sin hjälp har hon Richard som i utbyte lovas hjälp att återvända till sin egen värld, vår värld, samt livvakten Hunter.
Som vanligt fyller Gaiman sina världar, så snarlika våra, med fantastiska figurer. Vi möter mördare, kloaksökare, råttviskare, dörröppnare, markiser och inte att förglömma, en ond ängel. Men allt är inte vad det ser ut att vara, och vem kan man egentligen lita på?
När radioteater är bra är det fantastiskt. Sveriges Radios version av Sagan om ringenär nog det bästa jag lyssnat på. Alla våra stora svenska skådespelare är med. Jag har lyssnat på den fler gånger än jag kan räkna redan och fler lär det bli. BBCs version av Neverwhere spelar i samma liga. Med gräddan av engelska skådespelare i rollistan; Benedict Cumberbatch, Natalie Dormer, James McAvoy, Christopher Lee, Gaiman själv och många fler är det här ren njutning att lyssna på.
Enda felet med den här versionen är egentligen att den är så kort. Bara 3,5 timmar lång. Jag ville höra mer. Men en sak är säker, jag kommer att lyssna på den många, många gånger.
"-Is it dangerous?
- In ways you couldn't possibly imagine."
BONUS
BBC bjuder på en massa härligt extra material här.
Och du kan lyssna på klipp här.
Neverwhere
Författare: Neil Gaiman
ISBN: 9780380789016
Köp boken hos t.ex. hos Bokus, Glansholm eller Adlibris
Köp BBCs radioteaterversion hos Audible
↧
↧
Mord, resväskor och mat
I bilen har USAs president precis mördat en kvinna.
I badrummet ligger två döda körkarlar.
I sovrummet sprids dofterna av en exotisk curry.
I soffan spelar en resväska nyckelrollen och
i telefonen försöker Otto anpassa sig till ett liv utan Ada.
Livet med böcker är aldrig tråkigt och enahanda. Jag sveps med på det ena äventyret efter det andra. Spänning, skräck, romantik och skratt. Känslorna och upplevelserna varvas och anpassas efter humör.
I badrummet ligger två döda körkarlar.
I sovrummet sprids dofterna av en exotisk curry.
I soffan spelar en resväska nyckelrollen och
i telefonen försöker Otto anpassa sig till ett liv utan Ada.
Livet med böcker är aldrig tråkigt och enahanda. Jag sveps med på det ena äventyret efter det andra. Spänning, skräck, romantik och skratt. Känslorna och upplevelserna varvas och anpassas efter humör.
↧
Veckans Bokblogg - Dark Places
Jag vet inte hur många hundratals kollegor jag har i vårt avlånga land. Runt om i stugorna sitter kunniga, smarta, roliga, trevliga bokbloggare och knåpar ihop det ena inlägget efter det andra. Inlägg som sporrar och inspirerar till mer läsning och ny läsning. Otaliga är de nya författarskap jag snubblat över tack vara bokbloggarna.
En ganska vanlig fråga jag får är tips på just bra bokbloggar och jag vill ju så gärna hjälpa, men det finns ju så många bra. Och det är ju inte säkert att det som passar mig tilltalar dig. Men jag gör ett försök och presenterar några av mina favoriter. Den här veckan går turen till:
Dark Places drivs av Helena Dahlgren och anledningen att hon får vara först ut är enkel, det var Helena som fick mig att börja bokblogga för några år sedan. (Fast det vet hon inte om.)
Jag hade läst en intervju med Denise Rudberg som berättade att hon inte brydde sig så mycket om vad recensenter tyckte om hennes böcker, bokbloggare som till exempel Bokhora var mycket viktigare, för de var ju de riktiga läsarna.
Jag hade ingen aning om vad en bokbloggare var så jag var ju tvungen att kolla upp det, eller hur? Jag började följa Bokhora och då särskilt Helena som var en av tjejerna där. Det visades sig att nio av tio böcker som Helena tipsade om passade mig som handen i handsken. Kärlek uppstod! Döm om min förfäran när hon lämnade Bokhora. Tack och lov dröjde det inte länge innan jag återfann henne på just Dark Places, en bokblogg om "skräck, thrillers och fiktivt mörker. Och lite annat." Och hon bjuder fortfarande på den ena boktipskaramellen efter den andra.
Det här är Dark Places.
En ganska vanlig fråga jag får är tips på just bra bokbloggar och jag vill ju så gärna hjälpa, men det finns ju så många bra. Och det är ju inte säkert att det som passar mig tilltalar dig. Men jag gör ett försök och presenterar några av mina favoriter. Den här veckan går turen till:
Dark Places drivs av Helena Dahlgren och anledningen att hon får vara först ut är enkel, det var Helena som fick mig att börja bokblogga för några år sedan. (Fast det vet hon inte om.)
Jag hade läst en intervju med Denise Rudberg som berättade att hon inte brydde sig så mycket om vad recensenter tyckte om hennes böcker, bokbloggare som till exempel Bokhora var mycket viktigare, för de var ju de riktiga läsarna.
Jag hade ingen aning om vad en bokbloggare var så jag var ju tvungen att kolla upp det, eller hur? Jag började följa Bokhora och då särskilt Helena som var en av tjejerna där. Det visades sig att nio av tio böcker som Helena tipsade om passade mig som handen i handsken. Kärlek uppstod! Döm om min förfäran när hon lämnade Bokhora. Tack och lov dröjde det inte länge innan jag återfann henne på just Dark Places, en bokblogg om "skräck, thrillers och fiktivt mörker. Och lite annat." Och hon bjuder fortfarande på den ena boktipskaramellen efter den andra.
Tanken är att Dark Places (döpt efter den fantastiska Gillian Flynns senaste roman) ska bli något slags mellanting mellan mina två tidigare bloggar. Mycket litteratur, givetvis, men också populärkultur, musik, skräckfilm, allsköns nörderier och några nedslag i min vardag som litteraturberoende mamma till femåriga tvillingdöttrar.
Det här är Dark Places.
↧
Dagens boktips - The Barter
![]() |
The Barter av Siobhan Adcock |
Tack vare BookRiot har nu ytterligare en bok lagts till önskelistan. Efter att ha läst deras tips på nya böcker i september inser jag att jag måste läsa The Barter av Siobhan Adcock.
A ghost story about motherhood, marriage and work.
Om jag förstått saken rätt är The Barter både en kärlekshistoria och en spökhistoria. Boken utspelar sig i Texas, både i nutid och i 1900-talets början.
Bridget har gett upp sin advokatkarriär för att vara mamma på heltid och försöker finna sig till rätta bland de andra hemmamammorna i den lugna förorten. Men något viktigt saknas och dessutom känner hon närvaron av något i sitt hem, något som bara hon känner.
1902 gifter sig Rebecca med en lantbrukare. Äktenskapet visar sig dock bli en prövning för dem båda efter att Rebecca helt förnekar det starka erotiska bandet mellan dem. Hon ägnar all sin tid och kärlek åt sitt barn.
Mycket kommer att hända i huset, inget av det är bra.
Readers will slow down to enjoy the gorgeous language, then speed up to see what happens next in a plot that thrums with the weight of decision—and its explosive consequences.
Visst låter det fantastiskt!
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
↧
Femtioårsjubileum firas med nytt kapitel
I september fyller Kalle och chokladfabriken femtio år. Till glädje för alla fans publicerades härom dagen ett helt nytt kaptiel i The Guardian, eller snarare ett nygammalt. Det är Roald Dahls första version av femte kapitlet som nu publiceras för första gången.
Kalle och chokladfabriken handlar som bekant om sex barn som alla funnit var sin gyllene biljett som gör att de tillsammans med sina föräldrar får besöka den mystiske Willy Wonka och hans chokladfabrik.
Från början var de betydligt fler barn och några av dem har andra namn en vad vi är vana vid. Från början kom Kalle i sällskap av sin mamma och inte farfar Johan som i den slutliga versionen.
Titeln på det nygamla kapitlet är Fudge Mountain och ger en tydlig fingervisning om vad rummet är gjort av. Ett berg av gyllene härlig fudge väntar barnen när de kommer in. Och jag kan väl knappast anklagas för att spoila något om jag säger att det inte går så bra för alla barnen.
Penguin kommer under hösten att ge ut Kalle och chokladfabriken med nytt omslag. Ett omslag som kritiserats hårt för att inte göra boken om de fem barnen på besök hos den smått bisarra Willy Wonka rättvisa.
För den som inte fått nog av Roald Dahl och hans fantastiska böcker finns en massa intressant information, bilder, extra material och annat skoj på The Roald Dahl Archive.
Själv är jag nog mer förtjust i Dahls bok Häxorna än i Kalle, men den senaste filmatieringen med Johnny Depp som Willy Wonka är ljuvlig. Mystisk, bisarr och alldeles galen är bara förnamnet.
![]() |
Illustration by Quentin Blake |
Från början var de betydligt fler barn och några av dem har andra namn en vad vi är vana vid. Från början kom Kalle i sällskap av sin mamma och inte farfar Johan som i den slutliga versionen.
Titeln på det nygamla kapitlet är Fudge Mountain och ger en tydlig fingervisning om vad rummet är gjort av. Ett berg av gyllene härlig fudge väntar barnen när de kommer in. Och jag kan väl knappast anklagas för att spoila något om jag säger att det inte går så bra för alla barnen.
![]() |
Penguins nya och omdiskuterade omslag. |
För den som inte fått nog av Roald Dahl och hans fantastiska böcker finns en massa intressant information, bilder, extra material och annat skoj på The Roald Dahl Archive.
Själv är jag nog mer förtjust i Dahls bok Häxorna än i Kalle, men den senaste filmatieringen med Johnny Depp som Willy Wonka är ljuvlig. Mystisk, bisarr och alldeles galen är bara förnamnet.
↧
↧
En drottnings löfte
![]() |
En drottnings löfte av C W Gortner |
Så var det också när 34 ivriga läsare träffades för att diskutera En drottnings löfte av C W Gortner. En roman om drottning Isabella av Kastilien. Efter att ha inlett med god mat och gott vin bjöds vi på ett historiskt avstamp i form av ett miniföredrag av Jarl Börjesson från Bokparet. De gamla historielärartakterna satt i och han berättade för oss om förutsättningarna i området vid den här tiden. Maktkampen mellan kyrkan och adelsmännen, situationen för morer och judar och den politiska snårskog den unga Isabella var tvungen att navigera i. Tack för det, vi hade kunnat lyssnat på dig mycket längre. Mycket intressant!
De efterföljande diskussionerna i mindre grupper blev intensiva, intressanta och ibland lite högljudda. Vi var rörande eniga om att En drottnings löfteär en bra bok. Intressant och lättläst. Ett fantastiskt porträtt om en stark och envis kvinna i en mansdominerad värld. Lite mindre eniga var vi i vår uppfattning om en del av karaktärerna, och här finns flera värda att diskutera. Den galna modern. Den svage kungen med fäbless för unga vackra moriska män. Den svekfulle prästen. Ferdinand som fick barn med andra. Den trogna väninnan... Listan kan göras lång.
"Ingen trodde jag var ämnad för storhet."Så inleds boken om kvinnan som skulle bli drottning i ett av världens mäktigaste länder. Eller kvinna och kvinna. Hon var ju bara barnet. Tolv femton år gammal hade hon sin livsplan utstakad för sig, hon skulle gifta sig med Ferdinand, till vilket pris som helst, och hon skulle göra allt för att ena sitt älskade Kastilien. Ett land som hon faktiskt var arvtagare till, trots att hon var kvinna.
Som ung tonåring fick hon navigera i ett politiskt landskap som heter duga, med intriger, mutor och svek. Tänk efter, vad gjorde du själv i tolv femtonårs åldern? Själv skulle jag definitivt inte ha klarat det hon gjorde. Herregud, jag var ju bara barnet då. Men Isabella tvingades växa upp fort.
Boken känns gedigen och det måste ligga ett enormt researcharbete bakom. Mina egna kunskaper om Isabella och Ferdinand sträckte sig inte så mycket längre än att jag visste att de finansierat Columbus och gjort Spanien till ett av världens mäktigaste länder, och att de drivit ut judarna och morerna ur landet.
Nu vet jag så mycket mer. Vi var alla överens om att vi lärde oss mycket på att läsa den här boken. Kunskap som liksom smyger på en eftersom den är förpackad i en spännande romanform. För det är vad den här boken är i första hand, en väldigt spännande roman om en väldigt intressant kvinna.
Gortner kan det här med historiska romaner, det är ett som är säkert. Så till den grad att flera av oss redan besökt biblioteket för att få tag på fler av hans böcker. Tyvärr finns de inte översatta till svenska ännu, men det hoppas jag kommer. Nästa bok, The Last Queen, handlar om Isabellas dotter Juana som, om jag minns rätt från historielektionerna, gick under Juana la loca, den galna Johanna, och spärrades in på ett kloster. Kanske hade hon ärvt galenskapen efter sin mormor som vi nu vet inte heller riktigt var vid sina sinnens fulla bruk.
Sju böcker har det blivit hittills för Gortner och jag ska erkänna att den sjunde, och senaste, intresserar mig mycket. Tyvärr måste jag vänta ända till mars nästa år innan Mademoiselle Chanel kommer ut, men jag gissar att det är värt det. Jag håller tummarna för att EA Förlag väljer att ge ut även den.
![]() |
Mademoiselle Chanel av C W Gortner |
Gunilla passade på att skicka ett mail till Gortner för att berätta hur mycket vi tyckte om boken och han var vänlig nog att svara.
"I'm always delighted to hear from readers and am truly honored that your group enjoyed "A Queen's Vow". It's a pleasure for me to know my work has been translated into Swedish and readers there are enjoying it.
I hope "The Last Queen" will be translated, too. Juana was fascinating and a very different queen than her mother, Isabel."
Tack för att du delade med dig av mailet Gunilla. Alltför många gånger glömmer man bort, eller kanske tvekar inför, att kontakta författarna. Trots att jag genom åren fått så många bekräftelser på hur mycket de uppskattar feedback från läsarna.
En drottnings löfte : en roman om Isabella av Kastilien
Författare: C W. Gortner
Förlag: EA (2014)
Antal sidor: 495
ISBN: 9789187519161
Köp: t.ex. hos Bokus, Adlibris eller Glansholm
↧
Blodbokens tid
![]() |
Blodbokens tid av Bodil Mårtensson |
utbrister alla vi som blev förtjusta i Bodil Mårtenssons historiska romaner om den förfärlige länsman Barkhe.
Äntligen
kommer hennes nya bok ut. Blodbokens tidär den första i en trilogi som utspelar sig i mitten av 1300-talet.
Den svenske kungen har köpt loss södra Sverige från tyskarna. Ett köp som ansträngt rikets finanser rejält och ökat splittringen mellan kungen och adelsmännen ytterligare. Nu planeras en blodig kupp mot kungen. Han ska mördas. Och det på sin kusins bröllop.
Boken kommer ut inom kort, men redan nu finns den att lyssna på på Storytel.
Om jag börjat lyssan?
You bet!
Blodbokens tid
Författare: Bodil Mårtensson
Förlag: Bokfabriken (2014)
ISBN: 9789187301490
Köp: t.ex. hos Bokus, Glansholm eller Adlibris
↧
Mrs Sinclairs resväska
![]() |
Mrs Sinclairs resväska av Louise Walters |
En namnetikett i en resväska och ett gammalt brev får Roberta att börja nysta i sin farmors historia.
England ligger liksom resten av Europa i krig. Ett krig som berövar städer och byar på pappor, makar och sönder. Män som försvinner ut i kriget för att kanske aldrig komma tillbaka. Men det är också en tid som för med sig nya saker, nya företeelser. Unga kvinnor kommer till landet från stan för att arbeta på gårdarna. Soldater från allierade länder stationeras i närområdet. Det är en tid av kontrollerat kaos, en tid när oväntade vänskapsband knyts, kärlekar blossar upp och den allmänna förvirringen skapar möjligheter att börja om. Starta ett nytt liv. En ny familj.
Roberta älskar sitt arbete i bokhandeln i Oxford. Vem skulle inte göra det? Hon lever ett lugnt och ganska ospännande liv med få vänner, ett jobb hon älskar, en katt att mata och en gift älskare som hon träffar varannan torsdag. Så en dag finner hon brevet från farfadern, ett brev skrivet efter hans död. Men hur är det möjligt? Dog han inte under kriget? Och vad betyder de kryptiska orden?
Förlåt mig, Dorothea, för att jag inte kan förlåta dig. Det du gör är fel...På ett mycket fint sätt vävs de två historierna, dåtid och nutid, samman men mina favoritpartier är nog återblickarna till farmoderns liv under kriget. Det är så målande beskrivet att det känns som om jag är där. Jag ser det framför mig. Det lilla huset. De inneboende stadsflickorna som gör sig i ordning för jobbet på lantbruket. Den stilige polske flygaren. Hur de jazzar loss till musiken från grammofonen på kvällen. Mörkläggningarna. Barnet.
Men jag kommer på mig själv med att fundera på hur nyttigt är det egentligen är att djupdyka i det förflutna. Med vilken rätt vi rotar i andra människors liv? Ibland är det kanske bäst att låta bygones be bygones som amerikanerna säger. Det som kommer fram kanske hade mått bättre av att få vara glömt. Begravt under historiens dammlager. I efterhand kan det vara svårt att veta varför folk fattade de beslut de gjorde och vad som låg bakom dem. Vem är vi att döma våra förfäder?
Andra som läst och tyckt till om boken:
Feelgoodbibliotikarien
Mrs Sinclairs resväska
Författare: Louise Walters
Förlag: Lind & Co (2014)
Antal sidor: 325
ISBN: 9789174612769
Köp: t.ex. hos Bokus, Glansholm eller Adlibris
↧